Studiearbeid i SU


Hva er en studiesirkel? 
En studiesirkel er enkelt og greit en serie med studiemøter basert på en studiebok/hefte. En studiesirkel kan organiseres på forskjellige måter, men vanligvis leser deltakerene et kapittel i studieboka før møtet, for så å diskutere og lære mer på selve møtet. Studieboka "En verden å vinne" er SUs grunnsirkel, tilpassa for nye medlemmer og de som vil ha en innføring i SUs ideologi.
Hvordan lage en god studiesirkel

For å lage en god studiesirkel trenger dere
- 1 eksemplar av Studieboka En verden å vinne til hver deltaker.
- Et fast møtetidspunkt (ukentlig) og møtested, og en møteramme slik at det er lett for folk å planlegge. Studiemøter bør maks vare i 2 timer. Dersom dere holder studiemøter over til sammen 12 timer kan dere få støtte til studiearbeidet fra Studieforbundet Solidaritet. Les mer om penger her
- Noen som har ansvar for å minne folk på studiemøtet og eventuelt invitere nye deltakere
- Litt møtemat og frukt for å holde blodsukkeret i gang.
- Hyppige pauser undervegs i studiemøtet
- Noen som styrer ordet, slik at alle får sjans til å si det de mener og unngå at diskusjonen blir dominert av noen få.
- Variasjon i opplegget.
- En realistisk plan for hvor mange møter dere gjennomfører, som sikrer at folk i alle fall går i gjennom det mest grunnleggende (sosialisme - kapittel 2 og 7 - og feminisme kapittel 3. )
- La ansvaret for hvem som starter møtet med å oppsummere kapittelet til møtet gå på rundgang.

Eksempler på studiemøter:

Introduksjonsmøte (Kapittel 1 ” Kampen om tankene” )
Før møtet leser deltakerne introduksjonsteksten og Kapittel 1 " Kampen om tankene i "En verden å vinne."
På møtet ser dere filmen ” Verdens nye herskere” av John Pilger (Kan lastes ned fra internett, eller til og med ses via Youtube.
Etter filmen diskuterer dere ting folk lurte på etter å ha sett filmen, eventuelt noen diskusjonsoppgaver fra kapittel 1. i ”En verden å vinne”
Til slutt på møtet vedtar dere en plan for de videre studiemøtene, noen fra lokallagsstyret må ta ansvar for å lage et forslag til studieplan. Denne planen kan være et godt utgangspunkt.

Studiemøte om kapittel 2 ” Klassesamfunnet Norge.”
Før dette møtet leser deltakerene kapittel 2 i "En verden å vinne"
På møtet innleder en person og oppsumerer de viktigste tingene i kapittelet (20 min) Alle deltakerene lister opp 1-2 ting de synes var vanskelig i kapittelet, og dere går gjennom de tingene nøye. Har dere mer tid går dere gjennom spørsmålene på side 37.
På dette studiemøtet kan det være lurt å bruke litt tid på konkret arbeid. Oppgave 1 på side 37 eller en variant av denne kan brukes (leserinnlegg) La folk jobbe sammen om forskjellige innlegg, eller gjennomfør en idémyldring om hva et innlegg skal handle om og gi noen ansvar for å skrive det til neste møte.
Studiemøte om kapittel 3 ” Halve jorda”
Før dette møtet leser deltakerne kapittel 3. i "En verden å vinne."
Inviter noen fra fylkesstyret eller andre til å innlede litt grundigere om et eller flere av temaene som tas opp i kapittelet. F.eks skjønnhetstyrraniet, vold mot kvinner eller ulike feministiske retninger.
Gå deretter gjennom diskusjonsoppgavene i kapittelet.

Studiemøte om kapittel 4 ” Pengene eller livet”
Før dette møtet leser deltakerene kapittel 4 i "En verden å vinne"
På møtet oppsumerer en person kort de viktigste tingene i kapittelet og diskuter arbeidsoppgavene i boka. Inviter noen fra det lokale NU-laget for å innlede om hvilke miljøutfordringer som er i deres lokalsamfunn, og hvordan miljøkamp henger sammen med veksttvangen i kapitalisme.

Studiemøte om kapittel 5 ”Kamp mot all rasisme”
Før dette møtet leser deltakerene kapittel 5 i ”En verden å vinne”
På møtet oppsumerer en person kort kapittel 5 i ” En verden å vinne”

Deretter diskuterer dere studiespørsmålene på side 89. Bruk deretter tid på argumentasjonstrening rundt innvandring og antirasisme. La noen forberede ”15 vanskelige/vanlige spørsmål” og utfordre deltakerene på å gi svar. Diskuter svarene i fellesskap.

Studiemøte om kapittel 6 ”Imperialisme”
Før dette møtet leser deltakerene kapittel 6 i ”En verden å vinne”
På møtet oppsumerer en person kapittel 6 i ”En verden å vinne” Diskuter studiespørsmålene på side 109.

Inviter noen fra fylkesstyret eller andre til å innlede om en konflikt (f.eks okkupasjonen av Palestina) eller en institusjon (EU) og legge vekt på å se denne i sammenheng med imperialismen som system.

Studiemøte om kapittel 7 ”Et sosialistisk folkestyre”
Før dette møtet leser deltakerene kapittel 7. i ”En verden å vinne”
På møtet oppsumerer en person kapittel 7, og dere diskuterer studiespørsmålene i side 121.
En person forbereder noen vanlige/vanskelige spørsmål om sosialistisk folkestyre og utfordrer deltakerene. Dere lager svar i fellesskap.

Studiemøte om kapittel 8. ”Tid for handling”
Før dette møtet leser deltakerne kapittel 8 i ”En verden å vinne.”
På dette møtet kan dere invitere noen fra fylkesstyret eller andre til å innlede om vår bevegelses historie, og om ulike strategier for sosialisme.
Etter innledningen planlegger dere et skolebesøk eller en aksjon.